A boltokban 900 dollárt kértek a vázért, de még a 18-55 mm-es kitobjektívvel is 1000 dollár alatt maradt a szett ára (bár csupán 1 dollárral, de akkor is). Ja, és ez volt a Canon első fotómasinája, amire már fel lehetett csavarni az EF-S objektíveket is (a drágább kortárs 10D-re nem lehetett)! A fényképezőgép pofonegyszerű volt, gyakorlatilag azt tudta, amire egy fotósnak tényleg szüksége volt: lehetett rajta élességet, záridőt, érzékenységet és blendeértéket állítani. A 6 MP-es felbontású CMOS érzékenységét egyébként ISO 100-1600 közti értékekre lehetett beállítani – akkoriban a fényképezéshez még tényleg kellett némi fény is..

Úgy tűnik, most, a tükörnélküli éra kezdetén (a Canonról beszélünk) a japánok meg akarják ismételni az akkori sikerstoryt: az EOS RP gyakorlatilag ugyanazt képviseli, amit anno a 300D. Igaz, a két váz minőségét össze sem lehet hasonlítani (az EOS RP javára), és szolgáltatások, funkciók terén is jócskán felhízott a repertoár. No, meg persze a gép lelke sem egy APS-C méretű szenzor: az EOS RP-ben az EOS 6D Mark II-ből ismert, 26 MP felbontású, full frame méretű Dual Pixel CMOS lapka lapul.

Szó sincs olcsó, kopogós műanyagok használatáról, az RP hihetetlen masszív kis dög! A különféle polikarbonátok használatának hála a készülék merev, ám könnyű. Kis mérete ellenérre kényelmes a fogása, amit elsősorban a méretes markolatnak és a hátoldalon kialakított hüvelykujj támasznak köszönhetünk. És ha már a hátoldalnál tartunk: az EOS RP korlátai ellenére tökéletes lehet a vlogger célcsoportnak, ugyanis a hátlapon egy elforgatható és kihajtható, érintésérzékeny kijelző található!

A felhasználó felület egyszerű és letisztult. Igaz, nem minden funkciónak van dedikált nyomógombja, tárcsája, joystickje, de a gyorsmenüben pillanatok alatt bármi elérhető, ami nincs „kigombozva” a vázra (megjegyzés: külön pluszpont jár az „AF ON” gombért!). A gombkiosztást a menüben igény szerint megváltoztathatjuk, de azért ne számítsunk akkora szabadságra, mint a nagyobb EOS R esetében.

 

forrás: mlzphoto.hu / fotó: pixabay.com