A Sigma a legújabb lencserendszereinél olyan jól eltalálta a külső kialakítást, hogy egyszerűen nem lehet rosszat mondani róluk! Ez, persze, még nem garantálja a tökéletes optikai teljesítményt, de meghozza az ember kedvét ahhoz, hogy kézbe vegye a cuccot és elinduljon vele fotózni.

A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports dobozában az objektíven kívül megtaláljuk a márkától az évek során már megszokott kiegészítőket is: ott van a félkemény tokon és a napellenzőn kívül egy heveder és egy imbuszkulcs is (ez utóbbival az állványcsonk alsó részét csavarozhatjuk le); az állványcsonk fix része a lencserendszernek (nem lehet lehúzni a tubusról, de szabadon forgatható a rögzítő csavar kilazítása után), és nem csak állványmenettel van ellátva, hanem talpa az Arca-Swiss rendszerrel kompatibilis kialakítású, így a megfelelő állványfejbe közvetlenül, cseretalp használata nélkül is becsúsztatható és rögzíthető.

A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports meglehetősen összetett rendszer: az időjárásálló, magnéziumötvözetből kialakított tubusban 22 csoportba rendezve összesen 24 darab lencsetagot találunk, amelyek közt szép számmal találunk FLD és SLD kialakításúakat is. A full frame szenzorokat is maradéktalanul kirajzoló optika Canon, Nikon és Sigma foglalatokkal készül, ahol a Nikon F verzió elektromágneses blendevezérléssel van ellátva, míg a Canon EF változat kompatibilis a Canon tükörreflexes vázak objektív korrekciós funkcióival (gyakorlatilag az összes újabb, 4-5 évnél nem régebbi dSLR vázzal kompatibilis ez a funkció). A blendét F2.8 és F22 közti értékekre lehet beállítani. A rekesz írisze 11 db lekerekített alakú lamellából áll, ami garancia a szép, elolvadó háttérelmosásra.

A 94,2 x 202,9 cm-es terjedelmű, 1805 gramm tömegű objektív legkisebb tárgytávja 120 cm, szűrőmenetének átmérője 82 mm. A lencserendszer sem zoomoláskor, sem fókuszáláskor nem változtatja meg hosszát, a hátsó lencsetag nem végez tengelyirányú mozgást. A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports kompatibilis a gyártó telekonvertereivel, így az 1,4-szeres nagyítást nyújtó TC-1401-gyel, illetve a kétszeres nyújtást eredményező TC-2001-gyel használható (előbbivel 98-280 mm F4-re, utóbbival 140-400 mm F5.6-ra módosulnak a kezdőértékek).

A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports igazi precíziós műszer, aminek működését többféleképpen is egyénre szabhatjuk. Egyrészt az USB Dock eszközzel (firmware frissítés, paraméterek finomhangolása), másrészt magán a tubuson elhelyezett kapcsolókkal, gombokkal. A fenti képen látható, hogy az objektíven négy kapcsolót helyezett el a gyártó: a legfelső az élességállítás módját (automatikus, manuális felülbírálás, teljesen manuális), a fentről második az élességállítás tartományának korlátozását állítja be. A beépített képstabilizátor működési módját a fentről nézve harmadik kapcsolóval válthatjuk témának megfelelő módba (kikapcsolva; minden irányú mozgás kompenzációja; vízszintesen mozgó témához, ahol csak a függőleges bemozdulások lesznek kiküszöbölve), de erről kicsit később még bővebben lesz szó. Végül, a legalsó, „CUSTOM” feliratú kapcsolóra egy előre beállított paraméterhalmazt választhatunk ki, aminek része az AF sebesség, a képstabilizátor hatása, valamint a fókusztáv korlátozójának tartománya. Ezeket a paramétereket az USB dokkoló és a Sigma Optimization Pro szoftver használatával állíthatjuk be előre és menthetjük át az objektívre. Ha nem használunk spéci beállításokat, hagyjuk „OFF” állásban ezt a kapcsolót.

forrás: mlzphoto.hu / fotó: pixabay.com