Maga a szenzor „nem újdonság”, hiszen idén februárban már leleplezte azt a gyártó. A technológiát hét évvel ezelőtt szabadalmaztatta a Panasonic, majd öt éven át fejlesztették azt a FujiFilm mérnökeivel karöltve. Az AK-SHB810 és az AK-SHU810 jelölésű részegységekből álló kamera 60 kép/mp-es képfrissítéssel képes a 8K-s (7680 x 4320 pixel) felbontásra, ami négyszer akkora képterületet nyújt, mint a 4K.

A Panasonic központi záras kamerája két részből áll (lásd fentebb): a fejegységben található a szenzor és a rá vetítő, PL-foglalattal ellátott optika, amely egy üvegszálas kábellel van összekötve a feldolgozó egységgel, ami egy külön dobozba került. Míg a kamerát már jövőre meg lehet vásárolni, a 8K-s műsorsugárzás csak egy évvel későbbre, 2020-ra van betervezve (pont a Tokiói Olimpiára).

Az organikus szenzornak és a központi zárnak köszönhetően a gyártó tág dinamikatartományt és virtuális, variábilis ND-szűrőt ígér. A rendszer lényege, hogy a képérzékelő fénygyűjtése és a jelkiolvasás el van különítve egymástól, azaz a fényérzékeny réteget a képkocka elkészítése után ki lehet kapcsolni, miközben a CMOS áramkör a kiolvasást végzi. Ennek a fényérzékeny rétegnek az érzékenysége igény szerint módosítható, aminek következtében létrejöhet az említett szürkeszűrő hatás.

 

 

forrás: mlzphoto.hu / fotó: pixabay.com