Newton rendkívül nagy hatást gyakorolt szakmájára, egyebek mellett annak az elvnek a tökélyre fejlesztésével, hogy az igazán jó divatfotó mindennek tűnhet, csak nyilvánvalóan és direkt módon divatfotónak nem. Az élet bármilyen apró, ellesett pillanatára hasonlíthat, de hangulatában kerülnie kell az egyértelmű beazonosíthatóságot. Az így szárnyra kapó képzelet aztán a női szépség megannyi ideáját megalkotta a legváltozatosabb helyzetekben és hangulatokban.

Helmut Newton 1920-ban, Berlinben született egy jómódú zsidó gombgyáros család gyermekeként. 1936-ban félbeszakította gimnáziumi tanulmányait, mert már ekkor is inkább az úszás, a lányok és a fényképészet érdekelte. Ezután Berlin egyik ismert fényképészénél, Yva Else Simonnál tanult, aki később a náci terror áldozatává vált.

Két évvel később megszakította fényképészeti tanulmányait, és röviddel 18. születésnapja után, 1938. december 5-én, Szingapúrba távozva elhagyta Németországot. 1940-ben a Brit hatóságok internálták és Ausztráliába küldték. 1946-ban megkapta az ausztrál állampolgárságot, ekkor változtatta nevét Newtonra.

1946-ban megnyitotta első stúdióját Melbourne-ben. 1956-ban egyéves szerződést kapott a brit Vogue-tól, majd Párizsba költözött és a francia Vogue szerződtette.

A ’60-as, ’70-es években olyan vezető divatmagazinoknak fotózott, mint az Elle, a Harper's Bazaar, a Stern vagy a Life, és ekkor vált a világ egyik legismertebb és legjobban fizetett divat- és reklámfotósává. Hírnevét tovább fokozta az 1980-ban készült Big Nudes című sorozata. A Playboyba készült egyes képei aukciókon több mint 20 000 dollárért keltek el.

Kifejezetten kényelmetlenül érezte magát steril stúdiókörülmények között, ezért provokatív fényképeit legtöbbször az utcán, vagy más városi helyszíneken készítette. Habár a feministák nyilatkozataikban gyakran elítélték szuggesztív és merész munkásságát, a nők mindig erős amazonokként jelentek meg a képein. Több nagysikerű fotóalbumot is kiadott, és munkáival szakmai díjak sorát nyerte el, ráadásul 2002-ben film jelent meg az életéről. A 2004-ben autóbalesetben halt meg.

Forrás: fotoapparat.hu; wikipedia.hu; ellemagazin.hu; fotók: google