Klasszikus kontraposzt póz. Bármilyen alakú modellel használható ennél a beállításnál. A csípő és a váll fordításával mind a csípő, mind a mell kiemelhető, a modell nőiessége hangsúlyozható. Sokféle változata alakítható ki a kezek helyzetének változtatásával.

Az egyik legegyszerűbb támaszkodó póz. A behajlított térd a comb és csípő kecsességét emeli ki. Figyelni kell a modell támaszkodó kezére, hogy a könyöke ne legyen feszes, mert az a fényképen visszafelé hajló látványt kelthet.

Az úgynevezett viszanéző pózok egyike. A vádli szép formájáról magassarkú cipővel vagy annak hiányában lábujjhegyen állással tudunk gondoskodni. A szép fenék-hát görbület kialakításához a modell nem egyenesen, hanem keresztbe lép. Továbbá fontos, hogy a hátát húzza ki, vállait ne görbítse be. Gyakran előfordul, hogy akaratlanul is ilyenkor felfelé húzza a modell a vállát, ezzel kitakarván az arca egy részét. Erre a fotósnak kell felhívni a figyelmét.

A glamour fotózások kedvenc póza, amikor a modell fehérneműben ül, és a harisnyakötőjét igazítja. Érdemes itt is figyelni a vádli alakjára a lábfej spiccelésével. Kérjük meg a modellt, hogy hátát, vállát húzza ki megakadályozandó, hogy összegörnyedt, begubózódott hatása legyen a képnek.

Modern modell fotós póz. A modell ülő helyzetbel előredől, a térdére támaszkodik egyik kezével. Segít könnyed tartást kialakítani, ha a hölgy a szék szélére ül. A behajlított kezénél ügyelni kell, hogy ne könyököljön a térdén, mivel az mind a könyök mind a térd formáját elronthatja. A nyújtott kezének visszahajlását, kitörését szintén érdemes megakadályozni.
A modell lábfejei befelé forduljanak, a nőies mozdulat kialakításnak érdekében.
Ez a póz divatfotó esetén is jól alkalmazható. Mint a korábbi pózoknál, itt is fontos a vádli formájának kialakítása spicceléssel vagy magassarkú cipő használatával. A póz hangulata megengedi, hogy a modell a hátát görbítse, vállait leejtse és összehúzza. Fontos, hogy ugyanez már nem igaz, amennyiben a képet nem oldalról, hanem szemből készítjük.
Továbbá, ha a modell nem puha széken, hanem kemény felületen ül, a kép készítésekor a fenekét emelje el a felülettől, hogy megőrizhessük kerek formáját.

Kellemes, nyugodtságot sugárzó beállítás, ami a modell elhelyezkedése miatt tipográfiára is lehetőséget biztosít. Ezáltal vízszintes elrendezésű plakátok, szórólapok fő eleme is lehet.
A támaszkodó könyök megtörését a jobb kezével eltakarhatjuk.
Mint az ülő pózoknál általában, itt is figyelni kell a modell combjának, fenekének nyomódására.

Kedvelt póz glamour vagy akt fotózáshoz, melynél a modell intim testrészeit el lehet takarni. Mivel mindkét kéz az arca előtt van, fontos odafigyelni arra, hogy ne takarjuk ki véletlen a szemének egy részét.

Forrás: fotoapparat.hu; apoz.hu; képek: pixabay.com; A póz c. könyv