ARCHÍVUM / eszközök, megoldások

SONY ALPHA 6400

A Sony új tükör nélküli, APS-C szenzoros fényképezőgépet jelentett be, amelyet a haladó amatőr fotósoknak és vloggereknek szán.

VISSZAHÍVÁS A NIKON-NÁL

Általában hibás, vagy potenciálisan hibás termékeket szokás visszahívni, de a Nikon csúcskategóriás filmes SLR váza esetében más van a háttérben. Egy vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy a Nikon F6-ban megtalálható dibutil ftalát (DBP) nevű vegyület nagyobb mennyiségben van jelen, mint azt az európai RoHS direktívája engedi.

LEICA M10-R

A Leica bemutatta a legnagyobb felbontású vázat, amivel az M10 sorozat családja bővül. Az M10-R egy 40 MP-es full frame méretű szenzor köré épül. A vázban található lapka nagyjából megegyezik azzal a CMOS szenzorral, ami az M10 Monochromban is megtalálható – nyilván azzal az apró különbséggel, hogy itt megtalálható az elé helyezett Bayer-féle színszűrő is.

ÍGY TISZTÍTSD A GÉPED

A kompakt digitális fényképezőgépeknél általában nem kell attól tartanunk, hogy a CCD-re, vagy akár az optikán belülre por vagy szösz kerül (bár utóbbi sajnos néha előfordul). A cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek azonban nincsenek, nem is lehetnek annyira védve a portól, mint kompakt társai.

FOTODIOX EF-L FUSION

A Fotodiox bemutatta legújabb foglalat-átalakító közgyűrűjét, amivel a Canon EF bajonettes objektíveket lehet felcsavarni az L-bajonettes fényképezőgépekre. A konverter segítségével EF és EF-S lencserendszerek használhatók például a Panasonic S1 gépsorozatával, vagy a Leica egyes gépeivel.

PANASONIC S1H

Úgy tűnik a Panasonic nagyon komolyan veszi a full-frame rendszerének fejlesztését, hiszen a két jelenleg kapható váza (S1 és S1R) mellé egy harmadikat jelent be pénteken, az S1H-t.