ARCHÍVUM / természet

ÚJ TAMRON OBJEKTÍV

A Tamron hivatalosan bejelentette Tamron 15-30mm f/2,8 Di VC USD G2 (A041) objektívét

OLCSÓBB NIKON

Ma reggel megjelent a Nikon legkisebb tükörreflexes fényképezőgépe, a D3500, amely kisebb és olcsóbb lett elődjénél.

KARCOLJÁK A PENTAX K-1 MARK II-T EGYES SIGMA OBJEKTÍVEK

A Sigma sajnálattal közölte, hogy a 2018. április 20-án bejelentett Pentax K-1 Mark II fényképezőgép váznál egyes 2016 júliusánál régebben gyártott objektívek esetében előfordulhat, hogy az objektív felcsavarásakor a bajonett végén rossz pozícióban lévő csavar megkarcolja a váz bajonettjét.


ÉRDEKESSÉG AZ APPLE KAMERÁJÁRÓL!

Ha tetszik, ha nem, az okostelefonok egyre nagyobb szerepet játszanak az „átlagember” hétköznapjaiban, és így a fotózásban is. Ennek a ténynek valószínűleg pont az Apple az egyik fő okozója, hiszen ők voltak azok, akik megalkották anno az iPhone-t, az első okostelefont. Valószínűleg nagyon sokan nem viszik már magukkal minden nap a nagy vasakat, ha esetleg egy-két fényképet szeretnének készíteni – gyakran bőven elég a telefon fényképezőgépének képminősége.

ELSTARTOLT A VENUS OPTICS LAOWA 9 MM F2.8 ZERO-D

Új objektívet jelentett be a Venus Optics: a Laowa 9 mm F2.8 Zero-D rektilineáris nagylátószöget kínál APS-C méretű szenzor köré épített fényképezőgépekhez. 113°-os látószöget nyújt a lencserendszer, ami összesen 15 lencsetagból áll (10 csoportba rendezve). 2 db aszférikus és 3 db különösen alacsony szórású lencsetag garantálja a színhibáktól mentes képet. A csupán 215 grammos optika „közel zéró torzítású” képet ad, ami egy ekkora nagylátószögnél nem mindennapi ígéret.

IRIX EDGE ND ZSELATIN SZŰRŐ

Az igen nagy látószögű objektíveknél néha előfordul, hogy az objektív elé nem tudunk szűrőt feltekerni, vagy azért, mert a frontlencse túl domború és nem is férne el (lásd halszem objektívek), vagy azért, mert a frontlencse már olyan nagy átmérőjű, hogy a gyártó sem alakít ki szűrőmenetet.