Néha még egy modellfotózás sem egyszerű, vagy például gyerekek fotózásakor sok múlik a fotóson is, hogy mennyire ért szót a kis fotóalannyal. De az állatfotózás egy külön műfaj. A kutyákat még csak-csak lehet utasítani és apróbb trükköket bevetni, hogy jól sikerüljön a kép, de péládul egy hüllő vagy madár lencsevégre kapása - pláne műteremben - embertpróbáló feladat.

Tekintsük most kicsit be az állatok pillanatainak megörökítésébe. A természetes közegükben, vadon is nagyon nehéz elkapni azt a momentumot, amit szeretnénk megörökíteni. A National Geographic egyik fotósának, aki egy hópárducot szeretett volna megörökíteni, nem evés idejébe telt, mire sikerült elkapnia azt a pillanatot, amikor ez a fenséges állat a hóesés közepette belenéz a lencsébe.

De állatok esetbéne a műtermi fotózás sem egyszerű. Joel Sartore fotóművésznek sokszor meggyűlik a baja a "szófogadatlan" állatokkal. Egy aranyos és vicces videó keretein belül mutatja meg nekünk a National Geographic, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie Sartorenak egy ilyen kép elkészítéséhez.

Az állatok nem szeretnek egy helyben maradni gyakran előforudl, hogy repülnek, csapkodnak, elfutnak, elmásznak, izegnek-mozognak, bepisilnek vagy csomagot hagynak a beállított díszlet között.

Forrás: fotoapparat.hu; eloben.hu; ng.hu; youtube; google