Magyar származású fotósok alkotásai meglehetősen magas összegekért cserélnek gazdát külföldi aukciókon, de míg André Kertész Mondrian pipájáról és szemüvegéről készült fotója 383 124 euróért kelt el a Sotheby’s aukciósháznál 2005-ben, itthon még mindig jóval a nemzetközi árak alatt lehet világszínvonalú fotókat vásárolni. Emiatt, valamint a nemzetközi trendeket figyelembe véve, a fotó az egyik legígéretesebb befektetési lehetőség a mai műtárgypiacon.

A 200 darabot számláló árverési kollekcióban megtalálhatók ikonikussá vált felvételek és kevésbé ismert, de kiváló minőségű fotográfiák is, itthon eddig méltatlanul hanyagolt magyar fotográfusok kiemelkedő alkotásai, több generációtól. A legnagyobb név kétségkívül André Kertészé. A világhírű magyar fotográfus elismertségét a kiemelkedő aukciós leütések mellett jól szemlélteti, hogy Elton John is a gyűjtői közé tartozik. A BÁV fotóaukcióján most az eddig még nem látott Kálvin téri életképéhez (kikiáltási ára 320 ezer forint) és két különleges csendéletéhez (240 és 550 ezer forintos kezdőárakon) lehet hozzájutni. Árverésre kerül Lucien Hervé (eredeti nevén Elkán László) portréja a világhírű építészről, Breuer Marcellről 140 ezer forintos kikiáltási áron. A nagy nevek között szerepel a most szeptemberben, 104 éves korában elhunyt fotóművész, Ata Kandó is. Neki a világhírt a dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg, két ilyen különleges képe szerepel majd az aukción is, darabonként 300 ezer forintról indulva.

Kalapács alá kerülnek a világ egyik legjobb gyermekfényképészének tartott Suzanne Szász játszótéri fotói, valamint meg kell említenünk Chochol Károlyt, Féner Tamást, Módos Gábort, Török Lászlót, Bánkúti Andrást, Tóth Györgyöt, Vámos Lászlót, Burger Barnát is, az ő alkotásaikra is lehet majd licitálni.

Forrás: vg.hu; fotoapparat.hu