1. Mindig a megfelelő körülményekre várni. Fotósként az ember nem engedheti meg magának, hogy csak és kizárólag a „tökéletes” pillanatokat használja munkájához. Rá kell magunkat szoktatni, hogy akár a legrosszabb körülmények közepette is „fotóképesek” legyünk.

2. Túl kevés felvételt készítünk egy-egy megbízás során. A memóriakártyán a tárterület „ingyen” van, ne spórolj a felvételek számával, hiszen minél több alapanygból dolgozhatsz, annál jobb lehet a végeredmény!

3. A fényképeket már a fényképezőgépben töröljük. Na ez is egy ordas nagy hiba, hiszen az apró kijelzőn visszanézett képek nem fogják nekünk megmondani az igazat. Ráadásul nagyítóval lesve sem derül ki, hogy egy-egy felvétel jól, vagy rosszul sikerült-e. Ne törölj semmit a helyszínen, vidd haza, nézd meg otthon a nagy monitorodon a fotókat!

4. Túl sokat bámulod a fényképezőgép kijelzőjét. Ne tedd, nem adja vissza úgysem a felvétel valódi milyenségét, és ráadásul időt pazarolsz vele.

5. Nem másolod át a memóriakártya tartalmát azonnal a számítógépedre. Ez is óriási nagy hiba, hiszen a képanyag biztonságát kockáztatod. Amint számítógéped mellé kerülsz, azonnal másold át a memóriakártyák tartalmát a merevlemezre, és még frissen, míg még emlékszel mindenre, kategorizált könyvtárakba másold a fájlokat.

6. Azt feltételezed, hogy felszerelésed minden szükséges darabja már a táskádban van. Mielőtt elindulsz fotózni (főleg, ha munkáról van szó), legalább egyszer nézz át mindent, hogy be van-e készítve a táskába. Az akkuk fel vannak töltve? Van nálad elég tartalék memóriakártya? Minden szükséges objektívet viszel?

+1. Lusta vagy egy-egy paramétert átállítani a menüben. Ne légy lusta, persze, időbe kerül a menüt bújni, de ha egy paraméter átállításával jobban, könnyebben dolgozhatsz, akkor tessék venni a fáradtságot és a kívánt értékre átállítani azt! Magadnak könnyíted meg a munkát egy pár pillanatnyi kellemetlenséggel.

+2. Nem formázod meg a memóriakártyákat. Minden nagyobb meló után, ha már átmásoltuk több adattárolóra a felvételeinket, formázzuk le a fényképezőgépben a memóriakártyát! Ezzel esetleges bithibáknak húzhatjuk ki a méregfogát, nem fognak összekutyulódni a fájlok a kártyán.

+3. Minek a nyakpánt? Csak útban van. Nos, valóban, ha a stúdióban ügyködsz, akkor tényleg zavaró lehet a gépről lifegő nyakpánt. Ha azonban kimész terepre, saját érdeked, hogy legalább egy csuklópánttal megvédd a felszerelésed egy esetleges leejtéstől. Volt már, hogy úgy elfáradt a kezem a nap végére, hogy kiesett belőle a gép! Ha nincs a nyakpánt, akkor drága nap lett volna!

 

forrás: mlzphoto.hu / fotó: pexels.com