Minden egyes objektívcserekor fennáll a lehetősége annak, hogy porszemek kerüljenek az objektív és a tükör/zárszerkezet közé. Ezután az egyes exponálásokkor a tükör felcsapása felkavarja a levegőt a belső térben, amely a porszemek vándorlását, repülését idézi elő. Exponáláskor természetesen a redőnyzár is nyitott állapotú bizonyos ideig (pontosan: az expozíció idejéig), amely lehetővé teszi, hogy por kerüljön a zárszerkezet és a képérzékelő közötti térbe.

Ha a por már ide bekerült, előbb-utóbb rá fog ragadni a CMOS vagy CCD szenzor előtti lapra. Ez legfőként a sztatikus elektromos feltöltöttségből adódik, mint ahogy minden más elektromos eszköz is kis méretékben vonzza a port. 

A használat során bekerülő porszemeken kívül sajnos az is előfordul, hogy a gépet a gyári csomagolásból kibontva úgy vesszük kézbe, hogy máris apró porszem zavarja a tökéletes képalkotást. A gond tehát előbb-utóbb jelentkezik.

Mit lehet tenni, ha a szenzorra már por került? Az Olympus az E-1 elkészítése során figyelt arra, hogy ezt a problémát is levegye a fotós válláról. A gép ugyanis minden bekapcsoláskor ultrahanggal “megtisztítja”, pontosabban fogalmazva lerázza a porszemeket a CCD-ről. Ez a megoldás egyelőre még elég ritka (frissítés: azóta már minden cserélhető objektíves gépben van valamilyen szenzortisztítás – 2015.05.15.), más gépekben nem igazán találkozunk hasonlóval (talán majd az ősszel bejelentésre kerülő Minolta Dynax 7 Digital-ban lehet még valamilyen megoldás). Bár a technológia még új, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy működik. Méghozzá egész jól.

De mi a helyzet a többi gyártó gépét használókkal? Nekik szeretnénk most néhány tanácsot adni.

Alapvetően a szenzorra került por azért okoz gondot, mert a képeken sötétebb pacaként, foltként jelenik meg. Ebből kifolyólag rontja a képminőséget, zavaróan hat. Homogén felületről ez még könnyen kiretusálható, de egy részletgazdag makró esetén már ember legyen a talpán, aki csak legyintve fél perc alatt megcsinálja a retusálást. Habár nem lehetetlen utólagos korrekcióval eltüntetni a por okozta sötétebb foltokat, hiszen hasonlóval próbálkozik a Nikon a D70-ben is illetve a külső programban is, de ez elkerülhetetlenül információvesztéssel jár. A legjobb tehát, ha fizikailag szüntetjük meg a problémát.

 

forrás: pixinfo.com / fotó: pexels.com