Kategóriáját tekintve nagyjából alsó-középkategóriás fényképezőgépről beszélhetünk, amely az EOS M200 és az EOS M6 Mark II közé ékelődik be.

Az előd EOS M50 sok-sok képességét viszi tovább, így a 24,1 Mpixeles (nem stabilizált) APS-C képérzékelőt, a gyors élességállítást kínáló Dual Pixel CMOS AF fókuszrendszert, a dupla vezérlőtárcsás kialakítást, FullHD-ben 60 kép/mp-cel videózik, 4k UltraHD-ben max. 25 kép/mp-cel, mindezt pedig egy kellemesen kis méretű és kis tömegű, szerethető gépvázban, ráadásul jó árban.

Az új verzió elsősorban szolgáltatás oldalon frissült, így új lehetőségeink vannak az autofókusz terén, valamint a videós képességek is bővültek.

Elsőként nézzük a videós oldalon hozott újításokat:
Bár nem változott a felbontás és a képfrissítés maximuma, a videókat napjaink igényeihez igazítva már függőleges orientációval is elkészíthetjük, az így felvett anyagok az arra alkalmas közösségi platformokon (pl. Instagram, TikTok) is helyes irányultsággal jelennek meg. Ezen kívül a felvett 4k UltraHD videókból képkockákat menthetünk ki, ami persze más gépeknél már régóta elérhető.
A 4k videóknál két megkötés van, egyrészt ebben a felbontásban kb. 1,56×-es (elektronikus képstabilizációt bekapcsolva 2,1×-es) képkivágással tudunk csak felvételt készíteni, másrészt ilyen felbontásban nem érhető el a Dual Pixel CMOS AF, csak a kontraszt alapú élességállítás.

4k UltraHD-ben nem csak normál lejátszási sebességű videókat készíthetünk, de ahogy az EOS M50-ben is, úgy itt is van lehetőség Time Lapse, vagy 720p felbontásnál 100 vagy 120 kép/mp-es slow motion (lassított) videó rögzítésére.

Átdolgozták a fókuszrendszert is, így az EOS M50 Mark II-nél már videófelvétel során is elérhető a szemérzékelés és szemkövetés. A fókuszterülettel lefedett terület egyébként maradt az EOS M50-nél már megismert, azaz vízszintesen 88%-os, függőlegesen 100%-os lefedést jelent (ezt azonban csak néhány objektív esetén érhetjük el).
Bővítették a Digital Lens Optimizer képességeit, amely a szokásos peremsötétedés, geometriai torzítás és színhiba csökkentésén túl már a diffrakció káros hatását is képes visszább fogni.

A gép vezérlését nem csak a rajta lévő kezelőszervekkel, de okostelefonos alkalmazással is elvégezhetjük. A beépített Wi-Fi vezérlővel nem csak a távoli vezérlés oldható meg, de számítógépre vagy image.canon felhő alapú tárhelyre is továbbíthatunk automatikusan képeket (csak JPEG formátumot).
Újdonság, hogy immár élő videózásra is alkalmas Youtube felé a készülék, ezt az image.canon gateway-en tudjuk megoldani (feltétel a minimum 6 Mbit/s-os feltöltési sebesség és az 1000 csatorna előfizető).

 

forrás: pixinfo.com / fotó: pixabay.com