A Budapest Főváros Önkormányzata által, a Capa Központtal szakmai partnerségben kiírt ösztöndíjra hetven pályázat érkezett, közülük az öttagú szakmai kuratórium először hét főre szűkítette az esélyeseket: a nyertes mellett Bakonyi Zsuzsa, Czigány Ákos, Déri Miklós, Hermann Ildi, Somorjai Balázs, Szalay Krisztina került a shortlistre.

A pályázóknak a portfóliójuk mellett a tervezett Budapesttel kapcsolatos témájukat is be kellett adniuk: Erdei Krisztina a néhány éve lebontott budapesti „Dzsumbujról”, illetve az ott lakott közösség továbbéléséről tervez sorozatot. „Azért pályáztam, mert az eddigi ösztöndíjasok névsora, a zsűri tagjai és az ösztöndíj küldetése számomra mind elfogadhatóvá teszik a pályázatot. Nagyon örülök, hogy a Budapest Fotográfiai Ösztöndíj keretében egy olyan fotósorozat létrejöttét támogatják közpénzből, amely a szociális lakhatás problematikus kérdéskörét járja körül, és ezáltal azokat az embereket segítik, akik nehezebben élnek az önérvényesítés eszközeivel.

Az mondhatja el magáról, hogy ismeri saját városát, aki annak minél többféle rétegét, egyedi színezetű mozaikját összerakta – ezért fogok dolgozni az elkövetkezendő egy évben” – mondta a nyertes, aki a díj értelmében jövő szeptemberben a Mai Manó Házban és a kiállításhoz készült katalógus formájában mutathatja be elkészült sorozatát.

Forrás: fotoapparat.hu; fotoshirek.hu; kép: pixabay.com