De mi is ez, mit csinál a kártyával? Miért nem alapból alacsonyszintű formázást hajt végre a fényképezőgép?

Nos, ha a hagyományos formázást hajtjuk végre, az csupán a fájlok listáját, avagy könyvtárszerkezetét (FAT – File Allocation Table, avagy fájlallokációs tábla) törli a kártyáról, az adatok (azaz ekkor már csak rendezetlen bitek halmaza) egészen addig megmaradnak az adattárolón, míg azokat újabb fájlokkal felül nem írjuk. Az alacsonyszintű formázás ezzel szemben a memóriakártya teljes felületét „lenullázza”, tehát az információ újabb fájlokkal való felülírás nélkül is elvész.

A memóriakártyák jellegüknél fogva csak egy adott írás/törlés ciklust viselnek el, és ha állandóan alacsonyszintű formázást hajtanánk végre, az duplán terhelné a beépített memóriát, így a kártyánk idő előtt tönkremenne. A CF és SD kártyákkal vegyesen használható gépekben észrevehettétek, hogy a CF kártyát nem lehet opcionálisan sem alacsonyszinten törölni. Ennek oka, hogy a Compact Flash egységek a beépített vezérlőjük miatt nem támogatják ezt a formázást.

Mikor érdemes alacsonyszinten formázni? A Canon használati utasítása szerint akkor, ha a memóriakártya írási és vagy olvasási sebessége érezhetően belassult, illetve ha teljesen le szeretnénk törölni az adott egységet (pl. eladás előtt). Ha a memóriakártyát gyakran használjuk vegyesen számítógépünkkel, vagy más fényképezőgéppel, akkor szintén érdemes alkalmazni az alacsonyszintű formázást.