Nyilvánvaló, hogy a kompaktoknál ma már nem ritka 24-600mm, vagy 24-1200 mm-es zoomátfogás nem érhető el a tükörreflexes fényképezőgépekhez, de akik valóban nagy zoomot szerettek volna egyetlen objektívben, azok számára már készültek APS-C szenzoros DSLR-hez ilyen alternatívák.

Eleinte (még 2005-ben) a Sigma volt nyeregben a 18-200mm objektívével, később erre tromfolt rá a Tamron a 18-250mm-es modelljével, amit persze a Sigma sem hagyhatott annyiban, pár évre rá ő is kihozta 18-250mm-es utazózoomját. Tíz éve, 2008-ban jelent meg a Tamron a még nagyobb telét kínáló 18-270mm-es objektívével, amelyre sokáig nem is érkezett válasz a Sigma háza tájáról. Végül 4 éve, 2014-ben jött el a Sigma 18-300mm f/3,5-6,3 DC OS HSM bejelentésének ideje, ezzel azonban nem sikerült átvennie a vezetést, hiszen pár hónappal ez előtt a Tamron már megjelent a 16-300mm-es objektívével, ami telében ugyan nem kínált jobb nagyítást, de nagylátószögben többet tudott. A Sigma úgy tűnik bele is fáradt az állandó versengésbe és úgy látta, a jó képminőség megtartása érdekében nem érdemes tovább nyújtania az így is nagy zoomátfogást. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne még nagyobb látószöget és/vagy még nagyobb zoomot kínálni (akár tele tartomány felé), de ennek ára van, amit nem biztos, hogy rá lehet terhelni az objektív árára, tekintve, hogy a hobbi kategóriás objektívekért nem lehet fél millió Ft-okat elkérni. A Tamron azonban mégis talált még egy lehetőséget az utazózoomok terén és nem érte be a 18,75×-es zoomátfogással. A nagylátószögből egy kicsit engedve, de nagyobb teléig eljutva létrehozta a 18-400mm-es modelljét, amit szintén APC-C szenzoros DSLR-ekhez készített, s ami így már 22,2×-es zoomátfogást kínált.

Vitathatatlan tény, hogy a kis pixelméretek miatt APS-C szenzorra jól rajzoló, nagylátószöget és tele tartományt is kínáló „nagyzoomot” nehéz úgy fejleszteni, hogy a képminőség is kiváló legyen, de a fényerő se csússzon le túlságosan – no és persze az árcédula is emészthető számot mutasson. A Tamron 18-400mm fejlesztésekor minden bizonnyal az ár is komoly szempont volt, a hobbi illetve amatőr fotósoknak szánt modellt ugyanis nem őrületes felárral jelentették meg a piacon. A 18-300mm-es zoomot 150-160e Ft környékén lehet megvásárolni, a komolyabb nagylátószöget kínáló 16-300mm-est 20 ezer Ft-tal drágábban, míg cikkünk tárgyát, a 400 mm-ig eljutó utazózoomért még további 80e Ft hozzácsapásával érhetjük el.

forrás: pixinfo.com / fotó: pixabay.com