A megfelelő öltözködést most nem taglalnák, a lényeg, hogy rétegesen, az időjárásnak megfelelően kell ruházatot választani. Ezen kívül nélkülözetetlen ruhadarba a megfelelő kesztyű. Ha tehetjük, vegyünk speciális fotóskesztyűt, aminek a tenyérfelülete és az újjak speciális gumis kiképzésűek, így nem csúszik ki a kezünkből a gép.

Extrém hidegben (-10 fok alatt) a felszerelésünk fém részeit nem tanácsos fedetlen kézzel megfognunk, odafagyhat a bőrünk. Ilyenkor a kezünk védelmében és a fotózás megkönnyítése érdekében a kezünket is rétegesen "öltöztessük". Egy vékonyabb alsó kesztyű és rajta a vastag téli kesztyű. Ezzel melegen tarthatjuk a kezünket, és amikor az ujjaink ügyességére van szükség levehetjük a vastag kesztyűt, és a vékony kesztyűben dolgozhatunk.

Elemek és akkumulátorok a hidegben

Mivel az akkumulátorok elég rosszul tűrik a hideget, ezért mindig tartsuk akkumulátorainkat melegen.  Típusfüggő, hogy melyik akkumlátor meddig bírja. Ha kihűl, úgy viselkedik, mintha lemerül volna. Hideg időben mindig legyen nálunk egy tartalék készlet akkumulátor, amit a belső zsebünkben tartunk melegen. Ha a lehűlt akkumulátor felmelegszik, akkor ismét használható lesz.

Védjük a fényképezőgépünket

A fényképezőgépet tartsuk szárazon, használjunk esővédő huzatot.  Vannak fotósok, akik a dzsekijük alatt rejtegetik a fényképezőgépet, így próbálják melegen tartani és óvni a csapadéktól. Ne tegyük! Ha az akkumulátorokat melegen tartjuk, akkor nincs rá szükség, hogy a gépet is melegen tartsuk. Egyfelől a meleg fényképezőgépre ráolvadhat a hó,  a másik probléma a dzseki alatt melegített géppel a kondenzáció.

Ellenségünk a kondenzáció!

A kondenzáció a levegő nedvességének kicsapódása a levegő hőmérsékleténél hidegebb vagy melegebb felületeken. Ha a hideg fényképezőgépünket meleg helyre visszük (szobába, vagy pl. a dzsekink alá) akkor az azonnal bepárásodik. A pára és az elektronikus eszközök pedig nem igazán szeretik egymást. Ráadásul a kicsapódás meg is fagyhat és ezzel még több kárt okozhat.

A kondenzáció elkerülésének egyetlen módja, hogy a fényképezőgépünk számára megfelelő időt biztosítsunk akklimatizálódni.

Ha a baj megtörtént, és a pára kicsapódott a fényképezőgépen, azonnal vegyük ki a memóriakártyát és az akkumulátorokat a gépből, majd hagyjuk a gépet teljesen kiszáradni, akár egy egész napon át. Semmiképpen se menjünk vissza a géppel a hidegbe, mivel a nedvesség belefagyhat a gépbe.

A kondenzáció másik forrása mi magunk vagyunk. Ha rálehelünk a gépünkre az jó eséllyel be fog párásodni. Ne próbáljuk meg a havat lefújni a gépünkről vagy az objektívünk elejéről. Próbájuk meg visszatartani a levegőt, amikor a keresőbe nézünk.

Ha autóból fényképezünk, akkor ha csak lehet tartsuk az autót hidegen, ne fútsünk, ugyannis a meleg autó utastere ugyanolyan, mint egy meleg szoba, azaz számíthatunk a hideg fényképezőgépen kicsapódó nedvességre.

Állványok

Hidegben a fémből készült állvány minden érintése kellemetlen, még kesztyűn keresztül is. Ennek elejét vehetjük, ha az állványunk lábaira szigetelést teszünk. Lehet készen is venni ilyet, sőt egyes állványok már eleve fel vannak szerelve szigeteléssel.

A nagy hóban az állvány lába könnyen elsüllyedhet. Ilyenkor használjuk hótalpat amelyeket az állvány lábainak végére erősíthetünk fel.

Folytatjuk.

Forrás: fotoapparat.hu; fototipp.hu; kép: pixabay.com