Nagy kihívás a expozíció

Az egyik leggyakoribb probléma a téli képek készítésekor, hogy az addig tökéletesen működő automata expozíciós beállítást használjuk. Az így elkészített képeken a szép fehér hó, ronda szürke árnyalatban látszik, a nem havas részletek pedig alulexponáltak. Ennek a jelenségnek az oka a fénymérő működésében keresendő, illetve abban, hogy a sok fehér hó, miképpen csapja be a gépünk fénymérőjét.

Nem kell mást tennünk, mint becsapni a fénymérőt és a mért expozícióhoz képest többet kell exponálnunk.

Az alapszabály havas táj fotózásánál, hogy a friss, fehér hó kb. 2 fényértékkel több fényt ver vissza, mint a középszürke, azaz a gépünk ennyivel fogja alulexponálni a havat. Nekünk pedig ennyit kell pozitív expozíció korrekcióként beállítanunk. Figyeljünk arra, hogy a hó fényvisszaverő képessége igen változó, függ a megvilágítástól, és attól is, hogy mennyire friss a hó.

Hogyan adjuk vissza a hó valódi színét?

Az expozíció után a következő nagy kihívás, hogy visszadjuk a hó valódi színét. A hó nem mindig fehér, az időjárástól és a fényviszonyoktól függően változik a színe. Árnyékban kék, borult ég esetén szürke, naplementekor aranysárga, vagy éppen vörös.

Akár csak a fénymérőt, úgy a fehéregyensúly automata beállítását is könnyedén becsaphatja a havas táj. Ezt megelőzendő, ha a gépünk alkalmas rá, akkor lehetőleg RAW-ban fényképezzünk, és így a fehéregyensúly beállításával ráérünk az utómunka során foglalkozni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor mindenképpen manuálisan állítsuk be a fehéregyensúlyt.

Szűrők

A digitális fényképezés elterjedésével háttérbe szorult a szűrők alkalmazása. Télen legalább egy UV szűrőt tekerjünk fel az objektívünkre, ha másért nem akkor azért, hogy a hótól és párásodástól megóvjuk a frontlencsét. A hó fényvisszaverő képessége igen magas az UV tartományban is (80-90%), emiatt az UV szűrő használata csökkentheti a nem kívánt reflexiókat. Tiszta derült időben pedig jól jöhet egy polárszűrő, a színek teltebbé tételéhez, és a kontraszt növeléséhez. Amennyiben polárszűrőt használunk, figyeljünk arra, hogy a téli tájak már eleve nagy kontrasztúak, és a polárszűrővel könnyen túlságosan megnövelhetjük a kontrasztot.

Árnyékok és mintázatok

A jég és hó alakzatainak általában sajátos mintáik és árnyékaik vannak. Ezek kiemeléséhez a legjobb, ha a hó vagy jég legvilágosabb részére mérünk fényt és fél vagy egy fényértékkel felfelé kompenzálunk. A kora reggeli vagy késő délutáni nap laposan érkező sugarai szintén segítenek az árnyékok és a mintázatok kiemelésében.

Használjunk vakut!

Téli fotózáskor a vaku egíthet deríteni az árnyékokat, illetve akár főfényként is használhatjuk. Egyre figyeljünk: hóesésben ne használjuk, mivel a vaku által megvilágított hópelyhek fehér foltokként fognak látszani a képen.

Hóesés

Ha a hóesést szeretnénk megörökíteni, arra kell figyelnünk, hogy a 1/60 körüli záridővel exponáljunk. Ennél a zársebességnél a hópelyhek kissé elmosódnak és nagyobbnak, mozgásban lévőnek látszanak. Hogy jobban érvényesüljön a hóesés, válasszunk sötét hátteret.

Forrás: fotoapparat.hu; fototipp.hu; kép: pixabay.com; google