A most következő videó azt mutatja be, hogy milyen kapcsolat van az érzékenység, a rekesz és a zársebesség között, miként kell változtatni ezeket ahhoz, hogy az expozíció ne változzon meg, pl. csökkenteni kívánjuk a mélységélességet, vagy szeretnénk kevésbé berázott/bemozdult képet.

A fényképezőgép használatának alapjaként is tekinthető videót magyar nyelven még jobb lenne megmutatnunk, ilyenről azonban egyelőre nincs tudomásunk.

Röviden egyébként arról van szó, hogy ha azonos expozíciót akarunk, mindig együtt változtassunk meg két értéket, azonos mértékben.
Ha érzékenységet növelünk, akkor az azonos expozícióhoz a zársebességet is növelnünk kell (más szóval a záridőt csökkenteni, pl. ISO100 -> ISO200, akkor ha 1/125-ön voltunk, akkor 1/250-re) vagy a rekeszt kell szűkítenünk (F4-ről F5,6-ra, azaz egy blendényit).
Ha zársebességet csökkentünk (pl 1/60-ról 1/30-ra), akkor vagy az érzékenységgel megyünk szintén ugyanennyit lefelé (ISO200-ról ISO100-ra), vagy a rekeszen szűkítünk (F4-ről F5,6-ra).
Ha rekeszt szűkítünk (F4 -> F5,6), akkor vagy az érzékenységgel megyünk felfelé (ISO100 -> ISO200), vagy a zársebességgel lefelé (1/125 -> 1/60 mp).
Félautomata módokban (Av, vagy Tv) ezt egyébként megteszi helyettünk a fényképezőgép is, de manuális módban ezt is nekünk kell beállítani.

forrás: pixinfo.com / fotó: pexels.com