A váz hátoldalán egy 4,3”-os érintésérzékeny kijelző található, aminek 1280 x 720 pixel a felbontása. Ez a kijelző alkotja a kezelőfelület nagy részét, így a klasszikus, fizikai nyomógombok szerepét is átveszi. A Zeiss az Adobe-val kötött együttműködést, így a fotómasina teljes Photoshop Lightroom CC funkcionalitást kínál.

A Zeiss állítása szerint mind a képérzékelő és az objektív házon belüli fejlesztés. A mérnököknek az volt a célja, hogy teljesítményben lekörözzék a Leica Q és a Sony RX1R II-t. A 35 mm-es objektív összesen nyolc lencsetagot számol, amiket öt csoportba rendeztek. A lencserendszer legkisebb tárgytávja 30 cm, ami a szenzorsíktól értendő. A Zeiss ZX1 512 GB belső memóriát tartalmaz, ami körülbelül 6800 RAW fájl tárolására elég (DNG formátum). Az egyelőre nem egyértelmű, hogy külső memóriakártyával lehet-e bővíteni ezt a belső tárat.

A gépnek van beépített WiFi és Bluetooth modulja, de nem hiányzik a korszerű USB-C aljzat sem. A készülék elektronikus keresője OLED technológiára épül és 1920 x 1080 pixeles felbontást kínál (a nagyítása 0,74-szeres). Nincsen beépített vaku, de szerencsére van vakusaru, így nem kell lemondani a derítésről sem. A Zeiss ZX1 mozgóképek felvételére is alkalmas, ahol a 4K @ 30 fps a csúcs (ezen túlmenően választható még a Full HD 60 kép/mp-es képfrissítéssel). A 2019 elején boltokba kerülő fényképezőgép árát egyelőre nem közölték, de valószínűleg nem lesz olcsó, mivel a prémium kategóriába sorolható.

 

mlzphoto.hu / fotó: pixabay.com